Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
08.06.2016.
10:23 > 11:21
Novosadski roditelji i dalje ne mogu da prikupe sve papire za novorođenče u Betaniji, što je trebalo da zaživi krajem marta.
  • @Miki

    08.06.2016 16:29
    Svako ko iznosi svoj slučaj, obično nema na umu tuđu situaciju.
    Kažeš, nije tako strašno? Pa da... nije. Nije kad si zaposlen inženjer, a i supruga ti radi, pa je sve regulisano. A imaš i auto.
    Ali... kad si nezaposlen, kada treba i drugim službama d apodnosiš papire i moljakaš za pomoć, da dokazuješ da si sposoban da othraniš bebče... ume da bude malo više strašno.
    A svi novorođeni bi trebalo da budu jednako tretirani, kao i porodilje.
    Od toga se mora krenuti. Jer, ako ne krenemo od ravnopravnosti bar pri rođenju, kasnije se to popraviti neće.
    Kod nas službe po pravilu ne kreću od toga da pomognu čoveku, već da ga odbiju, iz raznoraznih objektivnih i subjektivnih razloga.
    Nagledao sam se svega kada je u pitanju rođenje u ovoj deželi.
    Bilo bi vam suviše jako da vam ispričam, a ne volim društvene mreže.
    Pozdrav sapatnicima koji znaju o čemu pričam.
  • Miki

    08.06.2016 12:34
    novi otac
    Papira jeste trebalo poprilično, i morao sam da odem na 5-6 lokacija.
    Ali sve je bilo besplatno i ukupno sam portošio dva prepodneva. I nije baš tako strašno...
  • Ivana

    08.06.2016 11:35
    Kao neko ko je malo upuce u projekat "Beba dolazi", moram da kazem da je ideja fantasticna ali njenu primenu koce zakoni i pravilnici koji su oprecni. Naime, Betanija bi trebala jednim delom da preuzme ulogu maticara, i SUPa ali i da zadrzi sve svoje zaostale nacine prikupljanja i belezenja podataka u 300 protokola. A ko ce to radi kada su utpustanja u zdravstvu? Za to bi trebalo bar 3 osobe...a u zdravstvu nema prijema novih radnika a Maticarka sluzba nece da dodje da se u porodilistu (sto po zakonu i ne moze)...
  • Milica

    08.06.2016 11:27
    Nema ko da radi. Ljudi moji, pa zar vam nije jasno da je u zdravstvu manjak ljudstva na svim nivoima i da tek sledi otpustanje....kojem se svi tako radujete. O onda Vam bolnice prvalje, hranu nema ko da deli popodne, administracija ne radi...Razmislite malo zasto je to tako. Lako je uvesti ovaj sistem u Sid gde se rode dve bebe dnevno...
  • Mina

    08.06.2016 10:54
    Ili onaj ko je ovo pisao nema dete ili ne zna sta pise. Rodila sam dete u januaru mesecu, prijava deteta nista ne kosta, izvod original plus 5 overenih kopija nista ne kosta, izrada zdravstvene knjizice nista ne kosta. Podnela sam sve papire za dodatak i ni dinara dala nisam, dodatak sam dobila. Znaci papiri za novorodjence se NE PLACAJU!!!
  • Stojan

    08.06.2016 10:53
    A bitno je da ima fotograf u Betaniji. To je od kljucne vaznosti
  • Može se

    08.06.2016 10:49
    A zašto se ne bi vršilo izdavanje kartice "Novorođenog" i na osnovu tog jednog jedinog dokumenta vršio upis u sve baze podataka, pa kome treba neka pogleda.
    U samom porodilištu bi mogla da bude kancelarija matičara koji bi vršio izdavanje te kartice i čija bi se baza sinhronizavala na centralnu.
    Pitanje je samo, zašto se to ne želi?
    Jer, može diskont da ima Poštu, ali ne daj Bože porodilište matičara?
    A po meni, tu bi trebao da radi dežurni inspektor MUP-a i zaštitinik građana.
    Da ne pominjem svoje iskustvo sa njima... ne bi bilo objavljeno.
  • Tata

    08.06.2016 10:38
    Dobio sam bebicu pocetkom godine i u vezi ovog starog sistema, jeste da ceo proces potraje dok sve dodje ali se jako brzo zavrsava, kako u mesnoj zajednici, gradskoj upravi i na kraju u socijalnom za roditeljski dodatak. Cak mi se cini i da nikakve troskove nisam snosio dok sam te papire vadio/dobijao, isto tako i na isplatu nisam cekao dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna